donderdag, 13 september 2012

Route 66

Het is vakantietijd. Voor degenen die in Nederland blijven, lijkt het er op dat de paraplu mee moet. Wij gaan de zon opzoeken in het, met faillissement, bedreigde zuiden, al lijkt het daar nu juist weer veel te warm. Mijn oudste zoon wilde liever dat we Route 66 gingen doen. Ik heb hem een kluitje gegeven en het riet ingestuurd. Ik heb hem verteld dat we in Nederland vanaf volgend jaar die route allemaal gaan doen en waarschijnlijk nog veel verder. Hij was blij verrast en ik heb hem voorlopig maar in die waan gelaten. Alles voor een harmonieuze vakantie tenslotte, nietwaar?

De realiteit is dat vorige week de Eerste Kamer, met een krappe meerderheid, akkoord is gegaan met het aanpassen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar. Dat gaat de komende jaren plaatsvinden in stapjes van enkele maanden per jaar. Ik weet het, het is een beetje flauw om dat voor te spiegelen als Route 66, maar toch. We gaan naar 66 en naar verwachting nog verder. In 2019 zitten we op een AOW-leeftijd van 66 jaar. In 2023 zelfs op 67 jaar. Een verdere stijging hangt af van onze levensverwachting. Zolang we gezonder blijven leven – drank en sigaretten laten staan en meer bewegen – worden we maar ouder en ouder en zal die AOW-leeftijd ook verder omhoog gaan. Misschien wel tot 70 jaar. Erg? Tja, dat is maar net hoe je er naar kijkt. Maar sommigen van jullie zullen toch het gevoel krijgen van een vakantie met paraplu.

Dat ophogen van de AOW-leeftijd roept ook andere vragen op. Zoek je arbeidsovereenkomst maar eens op. Het is goed mogelijk dat er in staat dat je contract eindigt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Leuk natuurlijk, maar als je zonder werk zit en voorlopig ook nog zonder AOW-uitkering, dan kom je wellicht wat geld tekort. Voor een eenvoudig rekenmodel kun je me na de vakantie even bellen. En als je van je werkgever wel mag blijven doorwerken, bouw je dan over die periode ook nog weer pensioen op? De richtleeftijd voor het pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd, gaat vanaf 1 januari 2014 al naar 67 jaar. Hoe zit dat dan als je voor 2023 met pensioen gaat? Hoe wordt omgegaan met de al opgebouwde rechten?

Dat wordt puzzelen, dames en heren! Puzzelen om te bepalen wanneer je kunt stoppen met werken, wat dan je inkomen is en of dat genoeg is. Puzzelen of je kunt vervroegen of toch moet doorwerken en je pensioen uitstellen en of dat wel mag. Pfff.. misschien een overbodig advies, maar ik raad jullie aan om die puzzel niet in de vakantie te gaan maken. Om al teveel hoofdpijn te vermijden, adviseer ik je om te kiezen voor een goed verteerbaar 3-sterren sudokuutje bij een lekkere pot bier of andere versnapering. Die los je fluitend op. Zonder hoofdpijn te krijgen. Tenzij je beter biert en versnapert dan puzzelt natuurlijk. Het ter hand nemen van de pensioenpuzzel zal wellicht uitlopen in een drankverslindend bacchanaal, alleen maar om het probleem, tijdelijk, weer te kunnen vergeten. Gevolg: katerige hoofdpijn en, erger nog, een verminderde levensverwachting. Die hoofdpijn gaat wel over, maar dat andere heeft gevolgen voor de uitkeringsduur van je pensioen en AOW. En daar willen we toch zo lang mogelijk van genieten?

Voor nu dus maar niet somberen, ook niet over het weer. Achter de wolken schijnt altijd de zon. Die regen is niet erg, bij zonnig weer kun je ook in de drup komen. En als het weer te zonnig wordt, dan wordt het ook een vakantie met para…..

Geniet, van je Route 66 and beyond, and … drive carefully.

Herman Deijk

Copyright © 2019 FB Adrem. Alle rechten voorbehouden.   - 21M