donderdag, 6 maart 2014

Hamertje tik

Lente in februari! Heerlijk! Afgelopen weekeinde kon bij de carnavalsoptocht in het zonnetje het jasje open en zelfs het laatste biertje hoefde niet met de jas dicht. Een domper is dat het record ‘polonaise lopen’ van vorig jaar door onze lokale carnavalsvereniging ‘De Fienpreuvers’, aangevallen wordt. Uit onverwachte hoek. Net nu, na al het geweld, in Kiev de rust enigszins is teruggekeerd, laat Poetin vanuit Moskou een grote groep Russen, waaronder zelfs de Moskouse Hell’s Angels, in polonaise naar De Krim lopen. Jammer Poetin, dat je zo compensatie zoekt voor een tekort aan Olympisch schaatsgoud. Jammer ook, dat die polonaise een stuk minder feestelijk en carnavalesk is dan de onze. Volgens mij is het bovendien niet alleen een aanval op een record. Is het om de Russische belangen te waarborgen? Een invasie? Nee hoor, daar klopt geen hout van! In Oekraïne zal het binnenkort, meteorologisch gezien, ook gewoon lente worden. Maar mogelijk komt er tegelijkertijd een nieuwe ijzige winter in de verhoudingen tussen Oost en West. Hoe de bal gaat rollen lijkt vooral te worden bepaald door een sebastopolletje…
Terug naar mijn alledag, afgelopen maandag, heerlijk, eerste werkdag, achter mijn bureau, werkstationnetje zoemt, beeldschermpjes aan, koffie pruttelt. Eerst maar een verhaaltje schrijven en dan doen waar ik goed in ben. Inventariseren, analyseren, signaliseren, adviseren en rapporteren. Een aantal dossiers, met de financiën van mijn gewaardeerde relaties, wacht op de ferme hand van de meester. Werken aan een goed doortimmerd advies, geen pleisters op een houten been. Een advies dat hout snijdt, hoe je zaken anders, beter, mooier, praktischer of domweg goedkoper kunt inrichten. Saai? Ach, dat valt wel mee, alle dagelijkse dingen lijken wel eens saai. De voldoening komt voort uit de reactie van je relatie die eindelijk een goed beeld heeft van zijn financiële gezondheid. Als hij baat heeft bij de voorgestelde aanpassingen, geeft hij er een positieve hamerklap op. Daar moet je het mee doen als adviseur.
Voor de spanning en ontspanning heb ik andere noten op de zang. Een beetje vocal harmony, een beetje blues, rock-’n-roll en, het afgelopen weekeinde, ook een beetje carnaval. Erg plezierig allemaal. Een van de evenementen in het weekeinde is ’hamertje tik’. Daarbij probeer je om een vijfduimer in zo min mogelijk slagen in een boomstam te tikken. Plaats van handeling was, zeer toepasselijk, mijn stamcafé, ’t Keuntje. Bekwaamheid in de handeling, goed bijgespijkerd zijn, is bij dit spel een vereiste. Met goede wil alleen kom je er niet. Een scherp oog, vaste hand en doelgericht toeslaan onderscheidt de vakman van de goedwillende amateur. Dat alle hout geen timmerhout is bleek toen een fotograaf, een kroegbaas en zelfs Prins Carnaval de hamer hanteerden. Het slaan ging prima, maar de vijfduimer was kennelijk nogal beweeglijk. Wellicht waren er innemende factoren van invloed op het scherpe oog en de vaste hand. Volgens mij hebben ze eerder een spijker in de kop  gekregen dan in die boomstam. Hoe dan ook, carnavalesk blijft het.
Zo klaar, lekker bakkie koffie, en dan beginnen aan een nieuw adviesrapport. Voor mij hét moment om even wél een paar spijkers op de kop te slaan.

Copyright © 2019 FB Adrem. Alle rechten voorbehouden.   - 21M