donderdag, 20 februari 2014

Get the picture

In bladen, foto’s, online video’s en life style programma’s doe je ideeën op die je kunt gebruiken bij de inrichting of aanpassing van je woning. Je krijgt een beeld van alle mogelijkheden die er zijn. Het inspireert en enthousiasmeert, de ideeën lijken oneindig. De kater komt pas bij het prijskaartje.
Hoe doe je dat nu met je geldzaken? Inspiratie, enthousiasme? Volgens mij regeert de alledaagse routine. Hebben we aan het eind van de maand geld over, dan sparen we of doen iets extra’s. Andersom ontsparen we of staan we rood. Het heeft veel weg van het ontsnappen uit een brandend gebouw. Laag gaan, gebukt blijven, veel rook en weinig zicht. Want wie heeft zijn financiële positie goed in het snotje? Geef me vandaag een tientje voor elke spaarrekening met minder dan 1,5 % rente en ik kan ik stoppen met werken.
Spaarrente betekent gegarandeerd waardeverlies. Geen risico, maar wel garantie. Ja, gegarandeerd minder waarde. Beleggen? Te gevaarlijk, te eng, denken velen (nog steeds). Maar je bepaalt toch zelf hoeveel risico je wilt lopen?! Je kunt een beter rendement behalen, je geld waardevast houden, maar dat wil er kennelijk (nog) niet in. Dus leen je je geld aan de bank voor 1,2%, kan die er winst mee maken. Dat is veiliger. En vijftig euro startbonus, mooi meegenomen. En je hypotheekrente? Waarschijnlijk de grootste schuld die je in je leven aangaat. Daar is de laagste rente de moeite waard. Maar daar betaal je dan, misschien bij dezelfde bank, een veelvoud van wat je aan spaarrente krijgt. En geen variabele rente, want dat geeft maar onzekerheid. Variabele rente kan op lange termijn gunstig zijn. Maar dertig jaar is een te korte termijn?
Het gros van de Nederlanders zou eens een fotoserie moeten laten maken van de eigen financiële woonkamer. Om een goed beeld te krijgen en om ideeën op te doen om die woonkamer anders in te richten. Woning onder water? Oké, dat lost zich misschien vanzelf op. Maar meubelstukken als pensioen, dekking bij arbeidsongeschiktheid en overlijden, daar moet je bij aanschaf en onderhoud zorgvuldig mee zijn. Die moeten bij jou en je alledaagse situatie aansluiten. Daarom kan een vrijblijvende afspraak met een financiële interieuradviseur geen kwaad. Laat hem/haar je financiële huiskamer in beeld brengen. Zet zelf vooraf wel de boel op de voor jou gebruikelijke plek. Dat maakt het herkenbaar. Met zekerheid zullen er suggesties zijn voor verbetering. Maar dat betekent dus niet dat het gehele meubilair meteen bij het grofvuil moet. Met een beetje retoucheren en bijschaven kun je misschien verder met de huidige meubeltjes. Daarnaast wat foto’s van de woonkamer bij een andere, niet alledaagse inrichting. Het rustieke of sobere plaatje bij pensionering, je inkomen later. En de al of niet kale inrichting waarop je niet zit te wachten. Bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden, echtscheiding. Hoewel, wat dat laatste betreft….
De artist impressions, om te laten zien hoe het anders kan met extra accessoires, worden natuurlijk afgestemd op het beschikbare budget. Geen kater van het prijskaartje dus. En dan heb je een portretserie van ‘mijn geldzaken’. Met reële beelden van het heden, plaatjes van de toekomst met of zonder extra accessoires. Welke foto de leukste is? Welke je liever niet ziet of waar je je het meest senang bij voelt? Dat bepaal je zelf, hoe je een foto ziet. Ook gekleurd of niet. Maar ben je het weer even kwijt? Dan heb je gelukkig de foto’s nog. Dus, get the picture, call me?

Copyright © 2019 FB Adrem. Alle rechten voorbehouden.   - 21M