zaterdag, 27 september 2014

Borrelen(d) ongenoegen, principiële wildplassers

Als gezagsgetrouwe inwoner van Rijssen-Holten geloof ik dat de gemeente, ik bedoel daarmee B & W, onze gemeenteraadsleden en ambtenarenapparaat, handelt in ons aller belang. Onze stem geldt! De gemeente, dat ben jij! De gemeente houdt rekening met onze wensen en gaat zorgvuldig om met onze centjes.
Is dit nou een column over financiële zaken? Ja, lees nou effe door want deze vijg valt minder ver van het (financiële) paard dan je denkt. Ik heb op mijn eigen belevingspad een aantal keren deelgenomen aan initiatieven om zaken bij de gemeente onder de aandacht te brengen. Ik heb me daarbij soms verbaasd over (gebrekkige) lokale bekendheid, financieel inzicht en strategische visie. Ik ben er niet vrolijker van geworden. Niet omdat zaken anders gaan dan ik zou willen. Nee, het gaat om luisteren. Zie heurt wel good, maar zie luustert slecht!

Houd de gemeente er een eigen agenda op na of is ze puur eigengereid? Zijn wij, de burger, als het Duitse voetbalshirt in de handen van Koeman? De ene keer is er rondweg geen geld, de andere keer moet er juist (subsidie)geld worden uitgegeven! De recente uitingen van ongenoegen over de geplande ‘verfraaiing’ van het Beukenlaantje vinden geen gehoor en worden ‘vakkundig’ afgeserveerd. Wij hebben het moeten doen met wat sussende woorden vanuit de gemeentelijke burelen en van onze lokale volksvertegenwoordigers. Met nu als slotakkoord dat alles gewoon doorgaat als gepland! Dit ondanks dat er deze zomer al meer dan een zetel aan stemgerechtigden, een Keunefeesttent vol mind you, heeft aangegeven ‘geen fratsen’ te willen. Maar de Gemeente drinkt haar glas en plast, in je laars, of waar het haar uitkomt. Als je als burger komend weekeinde bij de Keunefeesten hetzelfde doet, krijg je een bekeuring. Gelukkig wordt het meest urgente probleem bij het Beukenlaantje, iets wat ons allen een doorn in het oog is, wel opgepakt: het sluipende vrachtverkeer op het Beukenlaantje? Ik denk aan een kunstzinnige, provinciaal gesubsidieerde, slagboom met blauwe ballen die niet in het landschap past maar wel bij andere ku(ns)twerken van het belevingspad. De gemeente, dat ben jij! Ja, minus die tent vol fratsenhaters. De angst om een paar ton subsidie van de provincie mis te lopen overheerst en is voldoende aanleiding om tot aanranding/verkrachting van een stuk authentiek Holten over te gaan. Mammon regeert. Who’s kidding who?

Laten we iedereen bij de gemeente een Google-glass geven, tegen inlevering van de oogkleppen die ze op hebben. Voor een heldere kijk en meer inzicht. Dan kun je zien dat met subsidie aan het Holtens Ondernemershus er concurrentievervalsende huurprijzen worden gerealiseerd! Of heeft eigenaar Rabobank wat hulp nodig bij het verkoopklaar maken van het pand? Wordt er dan in de gemeenteraad (eindelijk?) kritisch gekeken naar de jaarrekening, waarmee de gemeente aan haar burgers verantwoording aflegt? Of blijven ze de brief waarin een registeraccountant wijst op onjuistheden, voor kennisgeving aannemen?

Ja, ik weet het, we zijn allemaal mensen. Met allemaal onze gebreken. Ook B & W, gemeenteraad en ambtenaren. Als ‘financial professional’ weet ik dat het veel mensen ontbreekt aan financieel vernuft en inzicht. Het is dus een illusie om te veronderstellen dat deze gebreken bij B & W, raadsleden en ambtenaren ontbreken. En waarom zou je ontkennen als anderen je kwaliteiten toedichten die je niet hebt? Misschien omdat je niet moet doen wat je niet kunt? Google eens naar ‘Peterprincipe’ en wie weet gaat er een lampje branden. Het volk wil dominees, priesters die niet alleen preken, maar ook belijden, schoenmakers die bij hun leest blijven en volksvertegenwoordigers die…. juist ja! Maar doe het alleen als je het kunt! Heb ik iemand, een lokale politicus en/of B & W op de teentjes getrapt? Prima! Kom met een goede onderbouwing van zaken, heldere uitleg of leer, gadverpielekes, eens luisteren. En dan druk ik me voorzichtig uit! Tot op de bedrijvenborrel bij de Keunefeesten. En de groeten aan Peter.

Herman Deijk

Copyright © 2019 FB Adrem. Alle rechten voorbehouden.   - 21M